Cataracta - rezultate, indicatii


Rezultate

 • Operatia de cataracta prin facoemulsificare este una dintre cele mai sigure interventii chirurgicale, daca se folosesc corect tehnicile moderne ; eventualele complicatii intraoperatorii si postoperatorii sunt in intregime tratabile, printr-o vasta experienta chirurgicala si dotare corespunzatoare in aparatura.
 • In general, recuperarea este de 100%, dar rezultatul final al vederii poate fi influentat si de prezenta unor boli asociate (leziuni fund de ochi, degenerescente maculare, atrofie de nerv optic, retinopatie diabetica sau pigmentara si altele)
 • Cazurile de cataracta secundara - Sindrom de opacifiere a capsulei posterioare - (vederea scade la 2-3 ani de la operatie in 5-10% din cazuri) se trateaza prin “capsultomie cu Laser Yag” sau prin “polisarea capsulei posterioare”; ambele sunt tratamente relativ usoare pentru pacient, care dureaza cateva minute si nu necesita anestezie prin injectii.

Recomandari postoperatorii

Pacientii operati in clinica noastra primesc dupa operatie instructiuni verbale si scrise cu ceea ce se recomanda si ceea ce e contraindicat in primele 2-4 saptamani postoperatorii.

In prima zi postoperator, pacientul vine la control si este instruit asupra efectuarii tratamentului si a conduitei postoperatorii: incepe tratamentul local cu picaturi (primeste o reteta cu aceste medicamente, pe care trebuie sa le ia de la farmacie) si va reveni la control dupa aproximativ 3 - 4 saptamani, cand se face un control final al ochiului operat si va primi prescriptia pentru ochelari, dupa cum este nevoie. Desi tratamentul dureaza 3 - 4 saptamani, reintegrarea in viata activa este mult mai rapida, in cateva zile dupa operatie, in functie si de tipul de activitati desfasurate de pacient.


Complicatii intra si postoperatorii

Ca orice manevra chirurgicala, si operatia de cataracta poate avea anumite riscuri, incidente si complicatii, atat intraoperator cat si post operator.

Din fericire, acestea pot fi foarte rare in mainile unui chirurg cu experienta, precum si daca se respecta anumite reguli in sala de operatii : o dezinfectie si asepsie perfecta a salii, instrumente de unica folosinta, sterilizarea dupa fiecare pacient, campuri chirurgicale de unica folosinta, etc.


Intraoperator, posibilele complicatii sunt:

 • spargerea capsulei posterioare, pe care trebuie asezat cristalinul artificial - se poate rezolva complet, printr-o tehnica chirurgicala adecvata (numai la indemana unui chirurg experimentat) si instrumente speciale
 • atingerea endoteliului cornean, cu edem cornean prelungit postoperator - poate fi prevenita printr-o tehnica adecvata si folosirea unor substante speciale de protectie a corneei
 • hemoragia coroidiana, extrem de rara in cazul facoemulsificarii prin microincizie, dar frecventa in operatiile de cataracta prin incizii mari, ducand pana la posibilitatea unei hemoragii masive (hemoragia expulziva), cu consecinte foarte grave.

Postoperator, pot aparea urmatoarele complicatii:

 • edem cornean, care de obicei e pasager
 • cresterea tensiunii intraoculare, de asemenea, trecatoare - se trateaza cu picaturi si/sau tablete
 • inflamatii postoperatorii, mai frecvente la ochi cu antecedente de uveite, iridociclite, la diabetici s.a. - se rezolva printr-un tratament mai prelungit cu antiinflamatorii si midriatice
 • dezlipirea de retina, mai precoce sau mai tardiva - de obicei apare la ochi cu miopie, sau in cazurile de spargere a capsulei posterioare; necesita o noua interventie chirurgicala, pentru alipirea retinei
 • infectia intraoculara - endoftalmita - cea mai grava complicatie a oricarei operatii intraoculare, putand duce pana la pierderea vederii si chiar a globului ocular. Din fericire, daca se respecta anumite reguli de asepsie, este foarte rara. Odata aparuta insa, necesita o interventie chirurgicala de urgenta si tratament antibiotic masiv.

 


Veti fi operat pentru cataracta – ce trebuie sa stiti inainte si dupa operatie

In Clinica Oculus operatia de cataracta se efectueaza dupa cele mai moderne tehnici si cu cele mai sofisticate aparate existente in lume la ora actuala. Acest lucru, combinat si cu o foarte mare experienta a chirurgilor nostri, face ca interventia chirurgicala sa fie pentru pacient extrem de usoara, fiind urmata de o vindecare rapida, ce nu necesita niste masuri speciale postoperatorii, din partea acestuia.

Totusi, cateva informatii si instructiuni pe care le consideram utile, le vom impartasi pacientilor nostri, pentru a fi respectate inainte si dupa operatie.


Odata venit la consultatie in vederea unei operatii de cataracta, pacientului i se completeaza o fisa cu consultul oftalmologic complet si masuratorile necesare (biometrie, endotelioscopie, ecografie etc.), se stabileste tipul de cristalin artificial cel mai potrivit pacientului, dupa care se programeaza operatia, la secretariat : pacientul primeste o programare scrisa cu data si ora operatiei, precum si un exemplar din aceste instructiuni scrise. Exista si situatia in care pacientul nu poate veni de doua ori, si la consultatie si la operatie – vine de la mare distanta de Bucuresti, sau e greu deplasabil din motive medicale, sau prezinta diverse situatii de forta majora. In aceste cazuri, pacientul trebuie sa retina loc prin telefon, atat la consultatie, cat si la operatie, ambele efectuindu-se in aceeasi zi.


Ce instructiuni trebuie sa urmeze pacientul inainte de operatie ?

 1. Trebuie sa duca o viata normala, sa se alimenteze normal, sa–si continue activitatile zilnice normale, pana in ziua operatiei.
 2. Trebuie sa-si ia tratamentul general, pentru alte afectiuni, in continuare, ca si cand nu ar urma sa se opereze; acest tratament se ia inclusiv in ziua operatiei (NU trebuie intrerupt tratamentul antihipertensiv, sau cel antidiabetic, nici chiar cel anticoagulant). Nici unul din aceste tratamente nu influenteaza operatia, nici evolutia postoperatorie, deci nu trebuie intrerupt.
 3. In ziua operatiei, mananca ceva usor, poate bea lichide ca intr-o zi obisnuita, se imbraca cu ceva usor, care sa nu incomodeze la gat. NU se consuma nici un fel de bauturi alcoolice in ziua operatiei ! Doamnelor nu se recomanda parul strans in coc la spate, care ar incomoda la pozitia culcat, de pe masa de operatie, nici bijuterii masive, de asemenea incomode. Se interzice machiajul ochilor in ziua operatiei.
 4. Este obligatoriu ca pacientul sa vina insotit la operatie si, mai ales, sa plece insotit de o ruda/prieten/cunostiinta, care sa-l duca acasa cu masina personala sau cu un taxi.
  NU se recomanda plecarea de la operatie cu autobuz, metrou, etc. A doua zi la control, poate veni si cu un mijloc de transport in comun, preferabil sa fie tot insotit. La urmatoarele vizite, poate sa vina si neinsotit, indiferent de mijlocul de transport.
 5. Prin stapanirea perfecta a tehnicii operatorii de catre chirurgii nostri, interventia pentru cataracta prin facoemulsificare, cu implant de cristalin artificial foldabil, nu dureaza mult in clinica noastra: aprox. 10 minute. Dar, inainte de operatie, pacientul e pregatit: e imbracat in echipament steril, se efectueaza consultul medical general si anamneza generala de catre medicul anestezist, toaleta locala oculara, picaturi de dilatat pupila, diverse perfuzii-dupa caz, etc. Ulterior se efectueaza anestezia locala, care consta in instilarea unor picaturi anestezice ( anestezie topica ). In cazuri foarte rare, poate fi necesara si o injectie cu anestezic, la pleoape. Toate acestea cer timp, astfel incat, pregatirea preoperatorie, operatia in sine si urmarirea postoperatorie pot insuma un timp de doua ore/doua ore si jumatate. De aceea, atat pacientul, cat si insotitorii acestuia, trebuie sa se astepte la “sacrificarea” acestor ore in ziua operatiei.
 6. Pacientul pleaca de la Clinica cu un pansament steril pe ochiul operat, pansament pe care nu il da jos, pina cind vine la control, a doua zi dimineata. Abia atunci una din asistentele noastre ii va da jos pansamentul.
 7. De asemenea, la plecarea de la operatie, pacientul sau apartinatorii acestuia, primesc o reteta de picaturi, pe care trebuie sa le cumpere chiar in acea zi, dar pe care nu trebuie sa le inceapa pina vine la control, a doua zi, cand vine cu flacoanele de picaturi asupra lui, pentru a i se explica cu ele in fata cum se folosesc.
 8. Pacientul pleaca acasa insotit, cu o masina personala sau cu un taxi.
 9. Acasa, pacientul sta cat mai linistit, maninca ceva usor, poate privi la televizor cu celalalt ochi (cel operat fiind pansat), si se odihneste. E de preferat sa nu doarma pe partea ochiului operat. Daca are dureri, ceea ce e putin probabil, poate lua un antalgic de tipul Algocalminului, sau echivalente. NU umbla la pansament si NU se apasa la ochi !
 10. A doua zi dimineata, la ora 8, vine la control, cu flacoanele de picaturi asupra lui. O doamna asistenta va da jos pansamentul, si va face toaleta locala, pregatindu-l astfel pentru controlul efectuat de catre medicul care l-a operat. Tot acum va primi protocolul operator cu eticheta cristalinului si instructiuni despre regulile pe care trebuie sa le respecte pina la vindecarea operatiei.


Ce trebuie sa faca pacientul dupa operatie ?
Ce nu are voie sa faca pina la vindecare ?

 1. Pacientul trebuie sa-si faca tratamentul, asa cum i-a fost indicat si explicat.
 2. Trebuie sa vina la control in prima zi postoperator, precum si la vizitele ulterioare indicate de medic.
 3. Nu are voie sa se apese pe ochi; trebuie sa se fereasca de traumatisme, chiar minime, in regiunea oculara.
 4. Poate iesi afara inca de a doua zi postoperator.
 5. Sa se fereasca de praf, si de curenti de aer. In acest sens, e indicat sa poarte dupa operatie ochelari de soare, sau cu lentila protectoare heliomata, chiar fara dioptrii.
 6. Se poate uita la televizor, folosind vechii ochelari de TV – exista unele exceptii, cara vor fi discutate, daca e cazul, la primul control, cu medicul
 7. Poate citi, de asemenea, cu vechii ochelari de citit – exista si in acest caz unele exceptii, pe care medicul le subliniaza la primul control.
 8. Nu doarme pe partea ochiului operat.
 9. Nu se spala pe ochiul operat. Se va spala pe fata, dar se va ocoli ochiul. Acesta va fi spalat, daca face secretie sau urdori, cu un pansament steril inmuiat in ser fiziologic (ambele se gasesc la farmacii). Cu acesta se vor curata cu blindete pleoapele, genele si “coltul” ochiului, dimineata la sculare.
 10. Se poate face dus corporal din prima zi postoperator.
 11. Pacientul se poate spala pe cap dupa 2-3 zile de la operatie, dar cu capul lasat pe spate, ca la coafor.
 12. Ochiul operat nu poate fi machiat cam doua saptamini. Restul fetei poate fi fardata.
 13. De altfel, toate indicatiile si restrictiile de la punctele 3 – 10 sunt valabile pentru aproximativ doua saptamani, dupa care pacientul poate intra incet-incet in viata normala.

Speram ca aceste randuri au fost scrise pe intelesul Dvs. si ca le gasiti utile pentru pregatirea dinaintea operatiei, precum si pentru ingrijirea dvs. postoperatorie.Va uram success !
Dr. Ozana Moraru
Dr. Cristian Moraru
Puteți transmite adresa acestei pagini pe: