Palmares international

Experienta specialistilor de la Oculus - model international de referinta

A devenit o tradiție internațională ca specialiștii Oculus să facă prezentări ale tehnicilor originale pe care le aplică în mod curent în clinică, precum şi demonstraţii live, operând pacienţi cu afecțiuni oftalmologice foarte grave, în faţa elitei medicale internaţionale.

Iată alte câteva repere din ultimii ani care atestă recunoașterea performanțelor și expertizei dr. Cristian și Ozana Moraru - singurii medici oftalmologi romani invitați să susțină prezentari de lucrari stiintifice, cursuri si sesiuni de chirurgie live la cele mai reputate manifestări medicale în domeniu, pe plan international - dar si a doctorilor mai tineri din echipa Oculus:

 • O prezenta recenta la conferinte internationale, a fost in 04 aprilie 2015, la Plovdiv - Bulgaria, unde Oculus a fost reprezentat de Dr. Ozana Moraru si Dr. Madalina Iliescu.
  Cu ocazia achizitionarii primului FemtoLaser si in Bulgaria, Dr.Ozana Moraru a fost invitata sa-si prezinte experienta Oculus din ultimii doi ani cu aceasta noua tehnologie, in special in cazurile dificile de cataracta.
 • Dr. Ozana si Cristian Moraru s-au aflat ion saptamana 30 martie - 03 aprilie 2015 in Italia, la Venetia si la Forli, in vizita la cea mai mare clinica de transplante de cornee din aceasta tara si una din cele mai importante din Europa, in afectiuni corneene, condusa de Prof. Massimo Busin.
  Au fost zile extrem de incarcate in consultatii efectuate pacientilor cu diverse afectiuni corneene, urmate de numeroase operatii de transplant de cornee cu cele mai noi si interesante tehnologii. La sfarsitul perioadei de sedere in Italia, dr. Moraru au vizitat si Banca de cornee din Venetia, unde, in urma intalnirii cu directorul prestigioasei institutii, au pus bazele unei colaborari pentru furnizarea in ritm cat mai bun, catre Oculus, a tesutului corneen pentru transplante (grefoane donor)
 • Doctorii Ozana si Cristian Moraru au participat in perioada 26-28 martie 2015, la Madrid - Spania, la o conferință internaționala pe tema cercetarii științifice in oftalmologie, a studiilor clinice si implementării lor in practica clinică, in concordanță cu normele internaționale, stipulate prin Declarația de la Helsinki.
  Au fost două zile de dezbateri intense pe această temă, cu prezentări teoretice, sesiuni practice si workshopuri, coordonate de specialiști din Germania, Franța si Italia, la conferința participând oftalmologi din nu mai puțin de 12 țări: Egipt, Franța, Grecia, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Portugalia, Polonia, Spania, Suedia si, bineinteles, România.
  Clinica Oculus are o experiență de peste 15 ani în derularea studiilor clinice internaționale în domeniul oftalmologiei, în sub-specialități precum: tratamentul glaucomului, cristalinele artificiale asferice și torice, tratamentul retinopatiei diabetice și degenerescenței maculare, iar anul 2015 se anunță a fi pentru Oculus un an bogat in cercetare științifică, in special pe activitatea chirurgicală.
 • Colegele noastre, Dr. Liana Duță, Dr. Mădălina Iliescu si Dr. Lilia Volontir, au participat la Frankfurt - Germania, in zilele de 23 - 25  martie 2015, la o conferinta si cursuri pe tema lentilelor de contact, unde s-au prezentat cele mai noi tipuri de lentile, inclusiv torice si multifocale, pentru pacienti cu astigmatism asociat miopiei sau hipermetropiei, respectiv pentru pacienti prezbiti.
 • In 12-13 martie 2015, Dr. Ozana si Cristian Moraru s-au aflat la Barcelona - Spania, unde au participat la intrunirea ORA Advisory Board, unde, intr-un cadru restrains, de aproximativ 20 de chirurgi oftalmologi din Europa si SUA, numiti "Key Opinion Leaders",  a fost prezentata cea mai noua tehnologie dentru operatia de cataracta la pacientii care au asociat astigmatism. Sistemul este lansat pe piata oftalmologica din SUA, dar inca nu si in Europa.
 • Cea mai recenta prezenta Oculus peste hotare a fost la Congresul de iarna al ESCRS, din Istanbul, Turcia, in perioada 18-22 februarie 2015. Reprezentantii Oculus au fost: Dr. Nicoleta Utica, Dr. Mirabela Ciuca, Dr. Ozana si Cristian Moraru, acestia din urma fiind invitati sa sustina ca instructori o sesiune de Wetlab - sesiune de operatii demonstrative pentru tinerii chirurgi incepatori.
 •  Anul 2015 a debutat inca din luna ianuarie cu participarea Dr.Ozana si Cristian Moraru la cea mai mare intrunire a oftalmologilor din Israel, Congresul International al Societatii Israeliene de Oftalmologie, in Eilat, Israel, 05-08 ianuarie 2015. Aici doctorii romani au sustinut doua sesiuni de simpozioane, unul pe tema utilizarii cristalinelor multifocale in cazurile d ecataracta si in vicii de refractive, altul pe tema sistemului de ghidaj tip GPS la pacientii cu astigmatism asociat cataractei - cu acest prilej, avand loc si lansarea in Israel, de catre Dr. Moraru, a acesei noi tehnologii.
 • Medicii Oculus, Dr. Ozana Moraru, Dr. Cristian Moraru, Dr. Mădălina Iliescu și As. Alina Gordan au fost prezenți la cel de-al doilea Congres Internațional FemtoLaser, de la Budapesta. Partea științifică a zilei a culminat cu simpozionul la care Dr. Ozana Moraru a fost invitată să prezinte propriile tehnici in folosirea Femtolaserului și a tehnicii FLACS în cazurile cele mai dificile de cataractă. Tot in cadrul acestui congres a avut loc si o sesiune de chirurgie Live, in care Dr.Moraru a sustinut o operatie demonstrativa cu noua tehnologie, FemtoLaser si sistemul de ghidaj tip GPS in operatia de cataracta.
 • Doctorii Ozana şi Cristian Moraru au participat la cel mai mare congres internaţional de Oftalmologie al Italiei
  Doctorii Ozana şi Cristian Moraru au participat zilele trecute la Milano la cel mai mare congres internaţional de Oftalmologie al Italiei, "Videocatarattarefrattiva 2014", unde au fost invitaţi pentru a susţine ca moderatori sesiunile de chirurgie live din cadrul congresului şi pentru a prezenta propriile tehnici de rezolvare chirurgicală a traumatismelor oculare şi a cataractei traumatice.
  Lucrările şi prezentările video ale operaţiilor efectuate de Dr. Moraru au fost intens aplaudate şi apreciate de peste 700 de participanţi la congres, sesiunile dovedindu-se a fi extrem de atent urmărite, interactive şi intens dezbătute de aceştia.
  În cea de-a patra zi de şedere la Milano, a urmat o altă conferinţă, "Centurion Council Meeting", la care au participat 14 din cei mai apreciaţi chirurgi oftalmologi din Europa, unde doctorii Moraru au fost invitaţi să prezinte doua lucrări pe tema celor mai noi tehnologii în chirurgia polului anterior ocular, în calitatea lor recunoscută de "Key opinion leader" europeni pe acest segment chirugical.
 • 10-17 septembrie 2014, Londra

  In perioada 10-17 septembrie Oculus a fost prezent la cel mai mare congres european de oftalmologie, Congresul Societatii Europene de Cataracta si Chirurgie Refractiva (ESCRS), care in acest an s-a desfasurat la Londra, impreuna si cu congresele societatilor similare de Retina si de Cornee, respectiv, EuRetina si EuCornea. Au fost prezenti acolo Dr. Cristian Moraru, Dr. Ozana Moraru, Dr. Mugur Frone, Dr. Madalina Iliescu, Dr. Alexandra Constantin si Dr. Lilia Volontir, dar si doua asistente medicale, As. Gina Apostol si Alina Gordan, care au participat la sectiunea de asistente medicale in oftalmologie. Prezenta Oculus a fost una din cele mai bine evidentiate in randul celor peste 25 de tari din intreaga Europa si din lume (SUA, Australia, Brazilia, Japonia, Siria, etc), prin participarile Dr. Ozana si Dr. Cristian Moraru ca prezentatori sau moderatori la nu mai putin de cinci simpozioane si sesiuni de lucrari stiintifice. Dr. Ozana Moraru dar a fost prezenta si la sedintele Bordului ESCRS si al Comitetului Educational al ESCRS, al caror membru este de patru ani. Tematica lucrarilor stiintifice si a simpozioanelor in care a prezentat sau a moderat Dr. Moraru a fost legata de operatia de cataracta cu Femtolaserul, tehnologia tip Verion, cazuri complicate in chirurgia cataractei, surprizele, complicatiile si situatiile limita intraoperatorii in chirurgia cataractei sau refractiva. Dr. Madalina Iliescu a prezentat, de asemenea, in sesiunea de Free Papers, o lucrare care a fost dezbatuta si apreciata, pe tema Cristalinelor artificiale torice si a sistemului de ghidaj tip GPS Verion.

 • 20 - 22 Mai 2014

  In urma aprecierilor din ultimii ani ale colegilor din strainatate la adresa colectivului de medici Oculus, Dr.Ozana Moraru a fost invitata sa sustina, din nou, o lucrare pe tema celei mai moderne tehnici de operare a cataractei, tehnologia "Cataract Refractive Suite", de data asta la Birmingham - Anglia, in cadrul Congresului  Anual al Royal College of Ophthalmologists din Marea Britanie. Prezentarea Dr. Moraru s-a bucurat de numeroase aprecieri, fiind urmata si de o multitudine de intrebari, datorita interesului suscitat.

 •  09 - 10 Mai 2014

  Doctorii Ozana si Cristian Moraru, impreuna cu Dr. Madalina Iliescu si As. Adina Enache, au participat la Simpozionul "Innovations Days" din Barcelona - Spania. Aici, Dr. Ozana Morau a fost invitata sa prezinte noua tehnologie in operatia de cataracta asociata cu astigmatism, prin FemtoLaser si sistem de ghidaj digital Verion. Operatiile demonstrative, transmise in sistem Live in fata unui auditoriu de cateva sute de persoane din intreaga Europa, au avut loc la Clinica Microchirurgica Ocular din Barcelona, la aceasta sesiune participand si alti patru doctori sin Italia, Spania, Germania si Olanda. Operatia Dr.Ozana Moraru a fost selectata pentru a fi transmisa tot LIVE la Congresul International Anual al Societatii Franceze de Oftalmologie, care se desfasura in acelasi timp la Paris.

 • 07 - 08 Mai 2014

  Dr. Ozana Moraru a fost invitata sa sustina doua cursuri in cadrul sesiunii din acest an a ESASO (European School of Advanced Science in Ophthalmology), pe tema chirurgiei cataractei cu FemtoLaser, sesiune care a avut loc in Barcelona - Spania. Publicul a fost selectata dintre tinerii oftalmologi din zece tari, tineri aflati in proces de invatare a procedurilor chirurgicale si de castigare a experientei practice, atat prin cursuri teoretice, cat si prin sesiuni practice de operatii (wet-lab-uri)

 • 31 Martie - 08 Aprilie 2014

  Dr. Ozana si Cristian Moraru au participat la Congresul International de Oftalmologie, care a avut loc anul acesta la Tokio - Japonia. La acest congres au facut schimb de experienta cu colegii de pe mai multe meridiane, in special pe tema chirurgiei refractive si au participat la Simpozioane avand ca tema tehnologia acuala in operatiile de glaucom. 

 • 9-12 Martie 2014

  Dr. Ozana și Cristian Moraru au fost prezenți ca invitați la Congresul Național al Societății Oftalmologilor din Africa de Sud (OSSA) - Johannesburg, Africa de Sud, unde, pe parcursul a două ore de prezentări ppt și video, și-au împărtășit experiența din domeniul celei mai noi tehnologii mondiale în chirurgia cataractei.
  Congresul s-a desfășurat într-un cadru natural foarte frumos, sub-montan, și a întrunit prezența a peste 800 de oftalmologi sud-africani și din alte peste 10 țări africane și europene. Prezentările doctorilor Moraru  au fost extrem de apreciate și au suscitat numeroase întrebări și interese din partea celor prezenți.

 • 20-23 Februarie 2014

  Doctorii Moraru au fost invitati sa participe la Congresul Societatii Elene de Cataracta si Implantologie OcularaAtena - Grecia, unde au prezentat si sustinut un Simpozion pe tema ultimeler tehnologii in operatiile de pol anterior ocular, iar Dr.Ozana Moraru a realizat si o operatie demonstrativa cu aceste noi tehnologii, in cadrul unei sesiuni de chirurgie Live, evolutia ei in fata microscopului operator fiind extrem de apreciata, cu atat mai mult cu cat cazul selectat pentru aceasta operatie a fost extrem de dificil.

 • 13-15 Februarie 2014

  La Congresul de Iarnă al ESCRS (Winter ESCRS Meeting), cea mai importantă întrunire a oftalmo-chirurgilor europeni în sezonul de iarnă, congres care, în acest an, a avut loc la Ljubljana - Slovenia,  Dr.Ozana Moraru a fost invitată să modereze și să coordoneze simpozionul pe tema ultimei tehnologii de operare a cataractei, tehnologia FemtoLaser și a sistemului de ghidare computerizată a întregii intervenții chirurgicale. Pe lângă prezentarea susținută de Dr. Moraru, au mai prezentat  alți patru renumiți chirurgi din Germania, Italia, Olanda și Suedia experiența lor cu noua tehnologie.

  Tot la acest congres au avut loc și ședințele Boardului ESCRS și ale Comitetelor ESCRS, în care Dr. Ozana Moraru era membru deplin încă din ianuarie 2011, mandate care i-au fost prelungite cu încă doi ani cu această ocazie. Tot acum, Dr. Ozana Moraru a fost propusă și aleasă membru al Academiei ESCRS, entitate educațională recent înființată în cadrul Societății Europene de Cataractă și Chirurgie Refractivă.

Luna Octombrie 2013 a fost marcata de cel mai important eveniment oftalmologic european: Congresul ESCRS
 • Colectivul de medici oftalmologi de la Oculus a fost prezent în zilele de 03-10 octombrie 2013 la cea mai mare întâlnire internațională anuală de specialitate, Congresul Societății Europene de Cataractă și Chirurgie Refractivă (ESCRS), de la Amsterdam - Olanda. Este cea mai importantă întâlnire din Europa a oftalmo-chirurgilor veniți din toate colțurile lumii, întâlnire la care Dr. Ozana Moraru a fost invitată să prezinte operații demonstrative în cadrul sesiunii de chirurgie Live - ocazie cu care a fost lansat un complex de aparate, unic în lume, de coordonare prin sistem GPS a datelor și măsurătorilor pacientului înainte de operația de cataractă și de transfer direct în microscopul operator și în apartul Femtolaser cu care se realizează operația. Clinica Oculus se mândrește cu faptul că acest sistem a fost implementat numai în 7 centre din lume, invitate să-l cunoască și să-l folosească: patru clinici în SUA, unul în Franța, unul în Olanda și, nu în ultimul rând, unul în România, la Clinica Oculus.
 • Tot pe tema acestor noutăți absolute, Dr. Ozana Moraru a fost invitată de către Societatea Oftalmologilor din Australia și Noua Zeelanda, precum și de către Societatea oftalmo-chirurgilor din Federația Rusă, să prezinte simpozioane și filme video demonstrative, urmate de sesiuni de demonstrații practice (wet-lab).
 • Nu au lipsit nici ședintele bianuale ale Boardului ESCRS și ale Comitetelor ESCRS (inclusiv Comitetul Educațional), unde Dr. Ozana Moraru este membră din ianuarie 2011, și unde s-au dezbătut, printre altele, și posibilitățile de susținere a tinerilor oftalomologi din diverse țări europene, prin burse de merit și prin programe speciale dedicate lor.
 • Tot la acest congres, Dr. Madalina Iliescu a prezentat doua lucrari, pe tema Cristalinelor Artificiale Torice si pe tema operatiei de Facoemulsificare prin tehnica MICS biaxial.

Luna septembrie 2013 a fost extrem de bogată în evenimente medicale pentru medicii Oculus:

 • În zilele de 12-14 septembrie 2013, Dr.Ozana Moraru a prezentat la Praga, în cadrul Celei de a doua Conferințe EURMEA, două lucrări de sinteză cu filme video, legate de apariția unui nou aparat de facoemulsificare și a sistemului inovator, unic în lume (Verion), de colectare și proiectare directă în microscopul operator a datelor și măsuratorilor pacientului înainte de operația de cataractă. Ambele lucrări au scos în evidență folosirea tehnologiei computerizate în chirurgia oculară, în scopul creșterii siguranței și obținerii celor mai precise rezultate în operațiile oculare. 

 • În perioada 05-07 septembrie 2013 Oculus a fost organizatoarea celei de-a doua Conferințe Naționale a Societății Române de Cataractă și Chirurgie Refractivă, care a avut loc în București și la care colectivul Oculus a fost prezent ca gazdă și organizator prin două sesiuni de chirurgie Live pe segment ocular anterior. Cu această ocazie, Dr. Ozana și Crstian Moraru, împreună cu Prof. John Kanellopoulos (New York University Medical School, LaserVision Eye Institute-Athens) și Prog. Zoltan Nagy (Semmelweiss University Budapest) au operat mai mulți pacienți prin cele mai moderne tehnici de chirurgie a cataractei, operația prin ultra-microincizie și operația cu FemtoLaser, cu implantare de cristalin artificial prin sistemul automat de implantare, Autosert.
  Medicii Oculus au fost prezenți și la Sesiunile de lucrări și Simpozioane prin prezentări de sinteză și cazuri clinice din domeniul chirugiei cataractei, transplantului de cornee și chirurgiei refractive.

 • 20-23 iunie 2013 - Dr. Ozana și Cristian Moraru au fost prezenți la primul Congres european de chirurgie FemtoLaser, la Verona - Italia. Au fost prezentate aici câteva operații Live cu FemtoLaserul și sesiuni de comunicări pe tema FemtoLaserul în chirurgia refractivă și în chirurgia cataractei. 

 

 

 • Doctorii Ozana și Cristian Moraru au participat în perioada 6-8 iunie 2013 la Conferința "Cutting Edge", de la Montpellier - Franța, unde au fost prezentate progresele în cea mai modernă tehnică de operare a cataractei, tehnica cu FemtoLaser, precum și cel mai modern tip de cristalin artificial, folosit pe microincizie de 1,2 mm. Tot aici au participat și și-au prezentat propria experiență și la sesiuni de aplicații practice de chirurgie vitreo-retiniană, chirurgie FemtoLaser, dar și a managementului medical și a comunicării în domeniul științific medical.

 • Doctorii Ozana și Cristian Moraru, dr. Mugur Frone și dr. Mădălina Iliescu au participat la a patra Conferință Internațională MICS (Microincisional Cataract Surgery), la jumătatea lunii mai 2013, în Poiana Brașov.
  Doctorii Clinicii Oculus au prezentat 4 lucrări în simpozioane, pe următoarele teme:
  - Operația de facoemulsificare în cazurile cele mai dificile de cataractă pe microincizie de 1,6 mm
  - Cristalinul artificial toric în tratarea astigmatismului asociat cataractei
  - Cristalinele artificiale asferice și calitatea vederii după operație
  - Comparație între mai multe aparate de facoemulsificare, din punct de vedere al performanței și siguranței operatorii în cazurile dificile de cataractă.

 • La inceputul lunii martie, doctorii Cristian si Ozana Moraru au participat la al 27-lea Congres international al Societatii Elene de Cataracta si Chirurgie Refractiva, eveniment de mare anvergura in lumea medicala, care a avut loc la Atena. Au fost 950 de participanti, printre care, pe langa colegi din Grecia, si chirurgi oftalmologi din Italia, Germania, Arabia Saudita, Spania, Turcia si noi din Romania. Dr. Ozana Moraru a prezentat tehnica de operare a cataractei foarte avansate prin microincizie (MICS), tehnica ce asigura un risc minim de infectie intra-operatorie, dar si o cicatrizare si vindecare extrem de rapida a operatiei.
 • Anul 2013 a debutat prin participarea Dr. Ozana și Cristian Moraru la Congresul de iarna al ESCRS, de la Warsovia - februarie 2013, unde, pe lângă participarea la ședințele bordului ESCRS și ale Comitetului Educațional al ESCRS, Dr. Ozana Moraru a fost invitată să prezinte în cadrul simpozionului "Managing astigmatism in cataract patients" lucrarea intitulată: "EnVista Toric IOL - Insights from early experience"  
 • 2012 - Toamnă bogată în performanţe pentru echipa Oculus
  În această toamnă, medicii Clinicii Oculus au participat la mai multe congrese şi întâlniri internaționale, unde au fost prezentate cele mai noi tehnici în chirurgia segmentului anterior ocular.

 - Octombrie 2012 - Conferința ESASO (European School for Advanced Science in Ophthalmology) de la Lugano, Elvetia 

 - Septembrie 2012 - Congresul ESCRS (European Society of Cataract and Refractive Surgery) de la Milano, unde a fost prezent intreg colectivul de medici Oculus; Dr. Ozana Moraru a prezentat in cadrul unui simpozion pe tema celor mai moderne substante vascoelastice folosite in operatia de cataracta, lucrarea intitulata "Ophthalmic vascosurgical devices in the real live - translation to the Operating Room"

  - Septembrie 2012Congresul Societății Române de Oftalmologie, în colaborare cu Congresul Societății Mării Negre. La acesta din urmă, Clinica Oculus, prin doctorii Ozana Moraru, ca operator şi Cristian Moraru, ca moderator, a participat la duplexul București-Atena, unde s-a desfăşurat o sesiune de chirurgie Live, cu cele mai noi tehnici de operare a cataractei şi a afectiunilor retiniene. Duplexul Atena – Sinaia a facilitat comunicarea între colectivele de chirurgi oftalmologi români şi invitaţii europeni ai congresului de la Atena, devenind o plaformă a celor mai reputati oftalmologi din zona Mării Negre şi a celor mai recente evoluţii din domeniul chirurgiei cataractei, chirurgiei vitreo-retiniene şi a chirurgiei presbiopiei.

 • Iunie 2012 - Dr. Ozana si Cristian Moraru au fost invitati la Conferinta "Cutting edge in cataract surgery", in  Istanbul - Turcia,  unde au prezentat cea mai noua tehnica de facoemulsificare, pe microincizie -1,6 mm
 • Mai 2012 - Dr. Ozana si Cristian Moraru au fost prezenti la Conferinta pe teme de chirurgie refractiva de la Limassol -Cipru, unde s-au prezentat cele mai noi tehnici de operarea a viciilor de refractie cu Laserul Excimer, dar si de abordare a presbiopiei cu Laserul cu Femtosecunda.
 • Aprilie 2012, Chicago: Chirurgii clinicii Oculus, Ozana si Cristian Moraru, au participat in calitate de invitati, la Congresul anual al ASCRS (American Society of Cataract and Refractive Sugery), de la Chicago - SUA. Noutatile de interes pentru echipa romana au fost: operatia de cross-linking pentru degenerescente corneene, noutatile tehnice in transplantul de cornee, operatia de cataracta cu ajutorul laserului cu femtosecunda, tehnici moderne de operare a glaucomului.

 

 • Moscova, 16 noiembrie 2011 – O echipă de chirurgi oftalmologi români formată din dr. Cristian și Ozana Moraru, de la Centrul oftalmologic Oculus, a fost invitată să susţină o sesiune de prezentări ştiinţifice în cadrul celui mai mare congres oftalmologic internațional din Rusia, desfășurat săptămâna trecută. Contribuţia ştiinţifică a specialiștilor români a constituit unul dintre reperele de valoare ale evenimentului de la Moscova.
  Congresul a fost organizat și găzduit de Clinica Feodorov, cel mai mare complex universitar și chirurgical pentru oftalmologie din lume. Aflat la a 20-a ediție, congresul a avut ca temă noutățile de ultimă oră în chirurgia cataractei și refractivă și a reunit participanți cu renume și palmares în domeniu din Rusia, SUA, Germania, Polonia, Franța, China, Coreea de Sud, Finlanda, Suedia, Brazilia, Scoția și România.
  Dr. Ozana Moraru, primul doctor oftalmolog român nominalizat recent în Comitetul Director al ECSRS (European Cataract and Refractive Surgery), a susținut o sesiune de chirurgie live și prezentări de lucrări. Contribuția d-nei Moraru a constat în prezentarea a două lucrări: una pe tema celei mai moderne tehnici de facoemulsificare - "Microincisional cataract surgery" (MICS), pe o incizie de sub 1,6 mm, în cazurile cele mai dificile și complexe de cataractă (titlul lucrării: "1,6 mm phaco- technique in most complicated cataract cases"). Cea de a doua temă abordată a tratat cele mai moderne tipuri de cristaline artificiale, cele folosite în tehnica MICS și rezultatele lor funcționale.
  De asemenea, d-na doctor Moraru a efectuat două operații de cataractă prin tehnica MICS, în sistem Live - menite să demonstreze practic această tehnică și caracteristicile sale, expusă mai întâi în teorie, prin lucrarea prezentată anterior, apoi prin diapozitive și filme video.
 • În perioada 16-21 septembrie 2011, întreaga echipă a Centrului oftalmologic Oculus a participat la Congresul ESCRS (European Cataract and Refractive Surgery) de la Viena - Austria, revenind în țară cu o performanță în premieră pentru medicina românească. Dr. Ozana Moraru, chirurg oftalmolog, a fost propusă pentru a face parte din Comitetul director al ESCRS, fiind prima dată când un specialist român este nominalizat pentru o funcție atât de înaltă în oftalmologia mondială.
  Manifestare științifică de mare prestigiu a oftalmologiei mondiale dedicată chirurgiei refractive și a cataractei, care are loc în fiecare an în luna septembrie, în diferite orașe ale Europei, Congresul de la Viena a avut ca invitat anul acesta întregul colectiv de medici ai Centrul oftalmologic Oculus, inclusiv personalul de asistență medicală.
  Dr. Ozana Moraru a fost moderator și comentator în cea mai importantă secțiune a Congresului, sesiunea de Chirurgie LIVE - sâmbătă, 17 septembrie 2011. În cadrul acestei sesiuni au fost prezentate cele mai noi instrumente de facilitare a operației de cataractă prin facoemulsificare în sistem torsional. Tot în această sesiune LIVE, elementul de noutate l-a constituit tratamentul viitorului pentru cataractă - Laserul Femtosecond.
  Ceilalți medici ai Oculus au luat parte la cursuri și sesiuni practice de chirurgie, participarea lor la acest Congres continuând tradiția Oculus de a susține participarea medicilor săi la întâlnirile cu cel mai înalt grad de profesionalism și preocuparea pentru pregătirea lor continuă.
 • Ozana şi Cristian Moraru, au fost invitati recent să susţină o sesiune de lucrări ştiinţifice, în Jeddah - Arabia Saudită, în cadrul Conferinţei "Highlights in Ophthalmology" - o tradiţională şi influentă conferinţă a lumii oftalmologice arabe. La conferinţă au participat oftalmologi din Arabia Saudită, Egipt, Yemen, India, Pakistan, Siria, cei doi chirurgi oftalmologi români fiind singurii invitaţi din Europa la acest eveniment de referinţă ştiinţifică.
  Temele dezbătute de cei doi chirurgi români au vizat evoluţiile de ultimă oră în domeniul chirurgiei cataractei şi al chirurgiei refractive, precum: facoemulsificarea în cazurile cele mai complicate, lentilele refractive Artisan în miopia avansată, chirurgia transplantului de cornee si a  cataractei la ochii cu transplant de cornee, noi direcţii în chirurgia cataractei prin micro-incizie etc.
 • Turcia a gazduit in octombrie 2010, la Istanbul, conferinta internationala "Calitatea in chirurgia cataractei si chirurgia refractiva. O schimbare de paradigma", eveniment medical de talie mondiala, care a reunit aproximativ 400 de specialisti din 12 tari ale lumii cu mare traditie in domeniul oftalmologiei, printre care Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania, Turcia, Rusia, SUA, precum si România. România a fost reprezentata de catre dr. Ozana Moraru, care a prezentat doua lucrari originale, de referinta pentru contributia practicii românesti la dezvoltarea chirurgiei oftalmologice mondiale: "Experienta proprie in implantarea Sunt-ului Ex-Press in operatia de glaucom" a inclus prezentarea unor video-operatii complexe, care presupun rezolvarea a trei afectiuni oculare - cataracta cu astigmatism mare si glaucom avansat - intr-o singura operatie combinata, accentul fiind pus pe folosirea unui implant in operatia de glaucom, tehnologie de ultima ora la nivel mondial. În cadrul celei de a doua lucrari, "Perle si trucuri in operatia de cataracta", dr. Ozana Moraru a prezentat tehnica si parametrii proprii pentru operatia de facoemulsificare in toate tipurile de cataracta intâlnite in practica curenta.
 • Congresul ESCRS a avut loc la Paris, in luna septembrie 2010, aici participand, alaturi de Dr. Ozana si Cristian Moraru, alti oftalmologi ai clinicii: Dr. Mugur Frone, Dr. Corina Staicu, iar specialist in retina al clinicii, Dr. Simona Lica, aceasta din urma luand parte la lucrarile Congresului Euretina, care a avut loc tot la Paris, cateva zile inaintea ESCRS. Dr. Ozana Moraru a fost invitata ca moderator al binecunoscutei sesiuni de chirurgie LIVE, precum si sa prezinte o lucrare despre micile "trucuri" in chirurgia cataractei - lucrarea s-a numit: "Pearls and how to manage soft and hard nuclei". Dr. Cristian Moraru a fost, de asemenea, invitat sa prezinte in cadrul unui simpozion despre cazuri dificile de cataracta, o lucrare ampla care s-a numit: "Phacoemulsification in patients with radial keratotomies", lucrare extrem de bine primita de catre publicul auditor.
 • In aprilie 2010, in Boston - SUA, a avut loc Congresul ASCRS, unde delegatia Oculus a fost reprezentata de Dr. Ozana si Cristian Moraru, si Dr. Mugur Frone.

 • In martie 2010 Dr. Ozana si Cristian Moraru au fost invitati sa prezinte, in cadrul celei de-a treia sesiuni anuale a "Infinity Council Meeting" (Madrid - Spania), experienta lor in tehnicile moderne de operare a cataractei, problemele intalnite in cazurile mai dificile si modalitati de rezolvare a acestora.

 • In Septembrie 2009, Dr. Ozana Moraru a fost invitata sa participe la Congresul european de cataracta si chirurgie refractiva ESCRS, care a avut loc la Barcelona - Spania. Dr. Ozana Moraru a fost unul din cei 5 chirurgi de talie mondiala invitati la sesiunea de Chirurgie Live, in care s-au realizat operatii de cataracta dupa cele mai noi standarde, transmise in direct in Auditorium, operatiile fiind vizionate de peste 4.000 de participanti, specialisti din intreaga lume. Delegatia Oculus a fost reprezentata de aproape toti oftalmologii Clinicii, precum si de o mare parte din asistente.

 • In Martie 2009, Dr. Ozana si Cristian Moraru au participat la reuniunea anuala a expertilor mondiali in perfectionarea tehnicii operatorii si a operatiilor de cataracta, la Nisa - Franta, iar mai tarziu, in mai 2009, tot in Nisa, la Congresul anual al specialistilor de retina, Euretina 2009.

 

 • Septembrie 2008 a debutat cu Congresul ESCRS de la Berlin, unde Clinica Oculus a fost reprezentata de Dr. Ozana si Cristian Moraru (care au fost prezentatori in panelul sesiunii de chirurgie LIVE).

 

 • La inceputul lunii mai 2008, Dr.Ozana si Cristian Moraru au participat la o noua sesiune de chirurgie LIVE, la Sofia - Bulgaria, unde au efectuat mai multe operatii de cataracta cu cele mai noi tehnici si au fost moderatorii unei mese rotunde pe tema ultimelor tipuri de cristaline artificiale lansate pe plan mondial.

 

 • Luna aprilie 2008 a fost marcata de participarea a patru doctori din Clinica Oculus (Dr.Ozana Moraru, Dr. Cristian Moraru, Dr. Mugur Frone) la Congresul Societatii Americane de Cataracta si Chirurgie Refractiva - Chicago, U.S.A., unde au fost prezentate cele mai noi achizitii in domeniul chirurgiei cataractei si refractive.

 • In martie 2008, Dr. Ozana Moraru si Dr. Cristian Moraru au fost invitati la Conferinta "Infiniti Council Meeting" de la Londra- Marea Britanie, alaturi de alti zece experti internationali, cu tema chirurgia cataractei pe sistemul Torsional. In acest cadru restrans, fiecare din cei 10 chirurgi si-a prezentat propria experienta in domeniu, dupa care s-a elaborat un ghid care sa vina in ajutorul chirurgilor oftalmologi pentru obtinerea celor mai bune rezultate cu aceasta tehnica.

 

 • La inceputul lui 2008, o data cu sustinerea unei noi sesiuni de chirurgie LIVE in Clinica Oculus, la care s-au efectuat 10 operatii de chirurgie a cataractei de catre Dr.Cristian Moraru, Dr.Ozana Moraru si alti trei chirurgi renumiti din Europa, s-a lansat pentru prima oara in Romania un nou si sofisticat aparat de facoemulsificare, Stellaris - Bausch&Lomb, ce permite operatia de cataracta pe incizie de 1,5 mm in conditii de maxima siguranta pentru evoluia intra- si postoperatorie.

 

 • Ca o continuitate a succesului inregistrat la sesiunile de chirurgie LIVE din tara si din strainatate, Dr. Ozana Moraru a fost invitata si a participat si la Congresul Societatii Europene de Cataracta si Chirurgie Refractiva - Stockholm, Suedia - in septembrie 2007, tot la o sesiune de interventii chirurgicale in direct, avand un auditoriu de peste 2.000 de oftalmologi din intreaga lume.

 

 • In aprilie 2007, Dr. Cristian Moraru a participat la Frankfurt - Germania la simpozionul international cu tema: "Cristalinele multifocale Restor", unde a prezentat o lucrare ce sintetizeaza experienta clinicii OCULUS in folosirea acestui tip de cristalin in cazuri speciale de cataracta si chirurgie refractiva.

 • In mai 2007, Dr.Ozana Moraru a participat in Italia, la Universitatea din Verona - Italia, la o sesiune internationala de chirurgie LIVE, unde, alaturi de cei mai renumiti chirurgi la nivel mondial, a prezentat lucrari stiintifice si a operat in direct cateva cazuri de cataracta, in fata unui auditoriu de aprox.500 de oftalmologi din intreaga Europa. Invitatia a venit ca urmare a succesului profesional de care Dr. Ozana Moraru s-a bucurat cu un an inainte, cand , cu ocazia unei sesiuni similare de chirurgie LIVE la Universitatea din Siena - Italia, in anul 2006, unde a efectuat in direct cateva operatii de cataracta prin noua tehnologie Ozil-Torsional.
 • In aprilie 2007, ca urmare a excelentei primiri de care s-au bucurat lucrarile prezentate la Congresul Societatii Europene de Cataracta si Chirurgie Refractiva (ESCRS) de la Londra, septembrie 2006 - Dr. Ozana Moraru a fost invitata si in 2007 la cel mai important Congres de Cataracta si Chirurgie Refractiva din Statele Unite ale Americii (ASCRS), la San Diego, sa prezinte experienta personala in cazurile foarte dificile de operatii de cataracta.
 • In septembrie 2006 Dr Ozana Moraru a fost invitata sa prezinte la Congresul ESCRS de la Londra - Marea Britanie experienta sa si tehnicile proprii in tratamentul chirurgical al celor mai dificile cazuri de operatii pe segment anterior ocular.
 • Mai 2006 - Dr.Ozana Moraru a fost invitata sa prezinte, alaturi de alti patru chirurgi renumiti, doua operatii in sistem Live, in cadrul Congresului sustinut de Universitatea din Siena - Italia. Cu aceasta ocazie, a fost singurul chirurg care a demonstrat tehnica de operare pe incizie mica, de 2,2 mm.
Puteți transmite adresa acestei pagini pe: